Αγαπητέ συμμαθητή, αγαπητή συμμαθήτρια,

Σε καλωσορίζω στην τάξη μας! Επίτρεψε μου να σου συστηθώ. Ονομάζομαι Γιάννης Τσακ... και είμαι μαθητής που ολοκλήρωσε πρόσφατα αυτή την τάξη την οποία εσύ μόλις ξεκινάς. Ως συμμέτοχος της συλλογικής μας προσπάθειας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σχολείου μας, είμαι ενθουσιασμένος που σου παραδίδω αυτά τα βιβλία. Μαζί με αυτά σου αφήνω και ένα σύντομο σημείωμα με το οποίο προσπαθώ να σου εξηγήσω τη σημασία αυτής πράξης για το μέλλον του πλανήτη.

Το ξέρεις ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς ενός (1) βιβλίου καταναλώνονται περίπου 400 λίτρα νερό* και εκλύεται ένα μεγάλο ποσό αερίων θερμοκηπίου στο περιβάλλον;

To ξέρεις ότι κάθε χρόνο το σχολείο μας χρησιμοποιεί περίπου δέκα χιλιάδες (10.000) σχολικά βιβλία που ισοδυναμούν με εξήντα 60 δέντρα περίπου;

Με αυτή την απλή δράση δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση του βιβλίου αυτού από σένα αυτή η σπατάλη πόρων μηδενίζεται! Εγώ προσωπικά σήμερα σου αφήνω πέντε (5) βιβλία οπότε με ένα εύκολο υπολογισμό εξοικονομώ δυο χιλιάδες (2000) λίτρα νερό! Σκέψου λοιπόν οι 286 μαθητές και μαθήτριες και οι 40 εκπαιδευτικοί του σχολείου αν κάναμε όλοι το ίδιο μας πόσο λιγότερο νερό και ποσό λιγότερα αέρια θερμοκηπίου θα εκλύουμε με αυτή μας τη δράση. Σου ζητώ ευγενικά να χρησιμοποιήσεις κι εσύ σωστά με αγάπη και σκέψη αυτά τα βιβλία, φροντίζοντας να παραμείνουν καθαρά, χωρίς σημειώσεις και σε καλή κατάσταση. Αυτό θα επιτρέψει να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μελλοντικούς μαθητές και τις μελλοντικές μαθήτριες, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους και μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ας συνεχίσουμε αυτή την υπέροχη παράδοση και ας ενθαρρύνουμε και άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά μας. Σου εύχομαι μια παραγωγική σχολική χρονιά γεμάτη προσωπική πρόοδο, συναρπαστικές ανακαλύψεις και πολλές επιτυχίες.

Αν χρειαστείς κάποια βοήθεια ή καθοδήγηση, μη διστάσεις να με αναζητήσεις σε κάποιο διάλειμμα.

 

Γιάννης Τσακ...

 

Υ.Γ. Συνημμένα τα έντυπα και για την Α΄ την Β' και την Γ'  τάξη του Γυμνασίου

*Με 400 λίτρα νερό θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του για 9 μήνες ένα παιδί στην υποσαχάρια Αφρική που υποφέρει από έλλειψη νερού.

 

OPEN DAY POSTER1