Το σχέδιο δράσης του σχολείου μας για την ψηφιακή εκπαίδευση συνίσταται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού και δεξιοτήτων STEAM με έμφαση την χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα για την κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί μια δράση που εμπνέεται από το Σχέδιο Δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση της Ε.Ε. (2021 -2027), ένα σχέδιο που αφορά στην αποτελεσματική προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατών μελών της Ε.Ε. στην ψηφιακή εποχή, την Στρατηγική Λογισμικού Ανοιχτού κώδικα της Ε.Ε. (2021-2023) και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της παιδείας σύμφωνα με την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας μας (2020-2025).

Το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση του σχολείου μας στοχεύει σε μια χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμη ψηφιακή εκπαίδευση από όλους τους μαθητές/μαθήτριες. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκει την εμβάθυνση της συνεργασίας στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας όσον αφορά την ψηφιακή εκπαίδευση και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία μάθησης για τη μετάβαση της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή. 

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, το σχέδιο δράσης του σχολείου μας καθορίζει τρεις τομείς προτεραιότητας:

 

  • Προώθηση της ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών επιδόσεων

 

Προς τον σκοπό αυτόν απαιτούνται τα εξής:

    • υποδομές, συνδεσιμότητα και ψηφιακός εξοπλισμός σε όλους τους χώρους του σχολείου

    • εκπαιδευτικοί με πείρα και ψηφιακές ικανότητες

    • υψηλής ποιότητας μαθησιακό περιεχόμενο, εύχρηστα εργαλεία και ασφαλείς πλατφόρμες που σέβονται την ιδιωτική ζωή και τα δεοντολογικά πρότυπα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και παρέχονται με τεχνολογίες ΕΛ/ΛΑΚ

 

  • Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

 

Προς τον σκοπό αυτόν απαιτούνται τα εξής:

    • βασικές ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες από μικρή ηλικία (Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων DigComp v2.1)

    • ψηφιακός γραμματισμός, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

    • καλή γνώση και κατανόηση των τεχνολογιών που βασίζονται σε δεδομένα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη

 

  • Χρήση τεχνολογίών ΕΛ/ΛΑΚ (Ελέυθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα)

 

Ελεύθερο λογισμικό είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δράση ψηφιακής αναβάθμισης του σχολείου μας, που – εκτός των άλλων - στοχεύει στην εδραίωση της χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και ανοιχτών δεδομένων στην λειτουργία του σχολείου.

Ο βασικός της στόχος είναι η διάδοση της γνώσης σχετικά με την ελευθερία του λογισμικού και την επιλογή που ο καθένας από εμάς δικαιούται και πρέπει να έχει, όταν χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Τα Ελεύθερα Λογισμικά μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμούς, να μελετώνται από όλους, να τροποποιούνται και να μεταβιβάζονται. Το γεγονός αυτό εντάσσει εκπαιδευτικούς και μαθητές σε μια ευρύτερη κοινότητα, με κύριο μέλημα την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, η διάχυση κάθε νέας γνώσης και κάθε καλής πρακτικής.

Βήμα βήμα, όλες οι σημαντικές εφαρμογές θα αντικατασταθούν με λύσεις Ελεύθερου Λογισμικού ώσπου το σχολείο να αντικαταστήσει το τρέχον, βασισμένο σε Windows λειτουργικό της σύστημα από ένα άλλο, βασισμένο σε GNU/Linux. Με αυτόν τον τρόπο, το 5ο Πρότυπό Γυμνάσιο Χαλκίδας στοχεύει στην "πλήρη τεχνολογική ανεξαρτησία" .