Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες

Από τις 18 Μαΐου 2020 το σχολείο επαναλειτουργεί στον πραγματικό του χώρο στα πλαίσια του σχεδίου ?ασφαλούς λειτουργίας?. Με τη νέα αυτή λειτουργία, η οποία ανταποκρίνεται στην έκτακτη κατάσταση την οποία ζούμε, δόθηκε η δυνατότητα σε κάποιους μαθητές και μαθήτριες να μην προσέρχονται στο σχολείο προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων τους. Την πρώτη και την δεύτερη εβδομάδα λοιπόν λειτουργήσαμε καθημερινά με το 70-75% του μαθητικού πληθυσμού να προσέρχεται στο σχολείο για να παρακολουθήσει τα μαθήματα δια ζώσης, ενώ το υπόλοιπο 25-30%, παρά την επιθυμία του, δεν μπορούσε να προσέλθει για λόγους προστασίας της υγείας των οικείων του.

Η "ασφαλής λειτουργία" εφαρμοζόταν κάθε εβδομάδα με διαφορετική ένταση με στόχο, αφενός μεν το σταδιακό πέρασμα του σχολείου προς την κανονική λειτουργία του, αφετέρου την διερεύνηση και την εφαρμογή συνδυαστικών τρόπων λετουργίας σε περίπτωση που νέες συνθήκες το επιβάλλουν στο μέλλον. Την πρώτη εβδομάδα εφαρμόσαμε ένα αυστηρό πρόγραμμα δια ζώσης διδασκαλίας με πολλές ώρες ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμόσαμε ένα μεικτό πρόγραμμα, 80% δια ζώσης διδασκαλία για τους παρόντες και 20% σύγχρονης (όχι ταυτόχρονης) εξ αποστάσεως διδασκαλίας από τους καθηγητές στον χώρο του σχολείου για τους απόντες μαθητές και μαθήτριες. Για τις δύο επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα θα προσεγγίσει την κανονική λειτουργία του σχολείου (6ωρη ημερήσια διδασκαλία). Το 95% των ωρών θα αφορά την δια ζώσης διδασκαλία και το 5% την σύγχρονη (όχι ταυτόχρονη) εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους μαθητές που βρίσκονται σπίτι τους.

Το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο χώρο του με τον μισό μαθητικό πληθυσμό κάθε μέρα εναλλάξ όπως τις προηγούμενες εβδομάδες. Από 1-12 Ιουνίου 2020 τα καθημερινά ωράρια αλλάζουν διότι προστίθενται επιπλέον ώρες δια ζώσης διδασκαλίας. Συνεχίζεται η κλιμακούμενη -ανά ημίωρο αυτή τη φορά- προσέλευση των τριών τάξεων και το ωράριο γιά κάθε τάξη διαμορφώνεται ως εξής: η ώρα προσέλευσης στο σχολείο και η ώρα αποχώρησης από το σχολείο για την Α' τάξη του Γυμνασίου θα είναι 08.00 και 12.30 αντίστοιχα, για την Β' τάξη του Γυμνασίου θα είναι 08.30 και 13.00 αντίστοιχα και για την Γ' τάξη του Γυμνασίου θα είναι 09.00 και 13.30 αντίστοιχα. Γι όσους και όσες προσέρχονται στο σχολείο με συγκοινωνία, σας ενημερώνουμε ότι η Διευθυνση των ΚΤΕΛ έχει ενημερωθεί για τα νέα ωράρια λειτουργίας του σχολείου και θα προσαρμόσει ανάλογα τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου για τις δύο (αντικριστές ως προς τη θέση των μαθημάτων στα δύο μισά κάθε τμήματος) εβδομάδες επισυνάπτεται σε αρχείο PDF παρακάτω. Επιπλέον, επισυνάπτεται, επίσης σε αρχείο PDF, το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας για κάθε καθηγητή, το οποίο είναι ανεξάρτητο του τμήματος των μαθητών. Όλοι οι μαθητές (όλων των τάξεων) που έχουν τον αντίστοιχο καθηγητή και βρίσκονται σπίτι τους, συνδέονται τις ώρες που δίνονται στο πρόγραμμα αυτό.

Για να δείτε το πρόγραμμα του τμήματός σας για την τρέχουσα εβδομάδα πατήστε στο τίτλο του τμήματος στο κεντρικό μενού (πριν τα μαθήματα) ή στους παρακάτω συνδέσμους:

Α1 - Α2 - Α3 - Α4 - Α5
Β1 - Β2 - Β3 - Β4 - Β5
Γ1 - Γ2 - Γ3 - Γ4 - Γ5

 

Όπως γνωρίζετε από τις προηγούμενες εβδομάδες, όλες οι εργασίες, οι ασκήσεις και οι γραπτές σημειώσεις των μαθημάτων διανέμονται και εξετάζονται ανέπαφα από την ψηφιακή μας η-τάξη, ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή διασπορά του ιού. Για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται οι εργαστηριακές αίθουσες Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής. Τα μαθήματα αυτά θα γίνονται, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας του κάθε τμήματος και όχι στα εργαστήρια.

Το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έκλεισε ούτε μια μέρα. Πολύ γρήγορα πέρασε από την πραγματική στην ψηφιακή λειτουργία, χάρη στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών του, παρέχοντας αξιόπιστη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι εύλογο λοιπόν το ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου στο Β΄τετράμηνο, θα εκτιμήσουμε την επίδοση των μαθητών και των μαθητριών μας τους λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την ενεργό συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη, ποτέ ταυτόχρονη) διδασκαλία.

Σας πληροφορούμε επίσης, ότι από εδώ και στο εξής Υπεύθυνες Δηλώσεις για παραμονή στο σπίτι μαθητών ή μαθητριών λόγω covid-19, δεν θα γίνονται δεκτές από τη Διεύθυνση, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν σαφούς και ενδελεχούς αξιολόγησης της αίτησης του γονέα ή κηδεμόνα από το Σύλλογο Διδασκόντων και Διδασκουσών.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες

Σας ευχαριστούμε που παραμένετε συνεπείς στην τήρηση του ωραρίου και στις υποδείξεις των εκπαιδευτικών και στέκεστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στην προσπάθεια ενός δημόσιου σχολείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας.

 

Ο Διευθυντής
Γιάννης Κατσάνος

 

Συνημμένα:
Download this file (program-for-2020-06-01-til-12.pdf)Επίσημο πρόγραμμα σχολείου.pdf[Το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου για τις δύο τελευταίες εβδομάδες στον πραγματικό χώρο.]1474 kB
Download this file (program-for-teleducation-2020-06-01-til-12.pdf)Επίσημο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης.pdf[Το πρόγραμμα του σχολείου για τις δύο τελευταίες εβδομάδες στον ψηφιακό χώρο (με webex)]751 kB